Σ' ένα μπολ βάζετε 100 γραμμάρια πλιγούρι να φουσκώσει σε λίγο κρύο νερό.
Πλένετε 2 ματσάκια μαϊντανό, ένα ματσάκι δυόσμο και κρεμμυδάκια φρέσκα, τα στραγγίζετε και τα κόβετε.
Σουρώνετε το πλιγούρι με τα χέρια, το βάζετε σε μια σαλατιέρα και βάζετε αλάτι, πιπέρι, τον χυμό μισού λεμονιού, αγνό παρθένο ελαιόλαδο ανακατεύοντας σιγά σιγά.
Προσθέτετε τα κομμένα λαχανικά, τον υπόλοιπο χυμό του λεμονιού και μια μεγάλη ντομάτα κομμένη κομμάτια. Συνοδεύετε με ψωμί και φύλλα μαρουλιού φρεσκοπλυμένα.
Τσιγαρίζετε 4 μερίδες χοιρινό κρέας σε παρθένο ελαιόλαδο.
Σ' ένα μπολ διαλύετε μια κουταλιά της σούπας τοματοπολτό σε δύο ποτήρια νερό και προσθέτετε την ψιλοκομμένη φλούδα ενός πορτοκαλιού, αλάτι και πιπέρι.
Με το μείγμα αυτό περιχύνουμε το κρέας. Πλένετε ένα κιλό σπανάκι κι ένα ματσάκι σέλινο.
Όταν μισοβράσει το κρέας προσθέτετε τα λαχανικά.
Το φαγητό είναι έτοιμο όταν έχει μείνει με το λάδι του.
Καθαρίζετε και κόβετε κομμάτια ένα μεγάλο κουνουπίδι, το περιχύνετε με τον χυμό 1-2 λεμονιών και του βάζετε αλάτι και πιπέρι.
Τσιγαρίζετε τα κομμάτια σε τηγάνι όπου έχετε ζεστάνει ελαιόλαδο και τα βάζετε ένα ένα σε μια κατσαρόλα.
Όταν τελειώσουν σιγο -τσιγαρίζετε στο ίδιο λάδι ένα μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο και προσθέτετε μια κουταλιά της σούπας τοματοπολτό διαλυμένο σε λίγο νερό.
Όταν πάρει μερικές βράσεις αδειάζετε το περιεχόμενο του τηγανιού στην κατσαρόλα, προσθέτετε ένα ακόμα ποτήρι νερό και το αφήνετε να σιγοβράσει μέχρι να μείνει με το λάδι του.
Σ' ένα μπολ ανακατεύετε ένα κιλό αλεύρι με 2 κουταλιές ξερή μαγιά και μια κουταλιά ρίγανη.
Προσθέτετε μια κουταλιά ζάχαρη, 2 κουταλάκια αλάτι, 80 γραμμάρια ελαιόλαδο, 2 φλιτζάνια νερό χλιαρό και ζυμώνετε μέχρι η ζύμη να γίνει ελαστική.
Την αφήνετε σκεπασμένη σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει.
Όταν φουσκώσει, την απλώνετε σε λαδωμένο ταψί πιέζοντας ελαφρά για να γίνει επίπεδη, τη λαδώνετε και σχηματίζετε με τα δάκτυλα γουβίτσες όπου τοποθετούμε 150 γραμμάρια ελιές Καλαμών χωρίς το κουκούτσι τους και φυλλαράκια από δεντρολίβανο.
Ψήνετε σε μέτριο φούρνο για μια περίπου ώρα. Σερβίρετε ζεστό.
Σ' ένα μπολ χτυπάτε ένα φλιτζάνι ελαιόλαδο και δύο φλιτζάνια ζάχαρη. Προσθέτετε διαδοχικά 6 κρόκους αυγών, το ξύσμα ενός λεμονιού, ένα κεσεδάκι γιαούρτι, 3 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι (στο οποίο έχετε προσθέσει 3 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ) και τα ασπράδια των αυγών που τα έχετε κτυπήσει από πριν μαρέγκα. Ρίχνετε τον χυλό σε λαδωμένο ταψί Νο34 και ψήνετε σε μέτριο φούρνο.
Βάζετε σε ένα τηγάνι μια-δύο μεγάλες ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες, τις αλατίζετε και τις σιγοβράζετε για 6-7 λεπτά, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.
Προσθέτετε έξι κουταλιές εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και ανακατεύετε για 2-3 λεπτά.Ρίχνετε 4 αυγά, τα πασπαλίζετε με λίγο πιπέρι και τα σιγοψήνετε για λίγα λεπτά περιχύνοντας τα κάθε τόσο με τη σάλτσα.
Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και λίγη φέτα τριμμένη.
Τα σερβίρετε μαζί με τη σάλτσα και το λάδι τους.
Παίρνετε μαύρες ελιές.
Τους βγάζετε το κουκούτσι και τις ανακατεύετε σε κουρκούτι πηχτό που έχετε ετοιμάσει από νωρίτερα (ένα αυγό, αλάτι, πιπέρι, λίγη καυτερή πιπεριά τριμμένη, αλεύρι).
Με ένα κουτάλι παίρνετε από το μείγμα και τηγανίζετε σε καυτό λάδι.
Καθαρίζετε και κόβετε δυο μεγάλες πατάτες σε χοντρά κομμάτια, τις αλατίζετε, τις περιχύνετε με τον χυμό μισού λεμονιού και τις ανακατεύετε καλά.
Τις σκεπάζετε και τις αφήνετε για τρία τέταρτα περίπου.
Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε 2 φλιτζάνια παρθένο ελαιόλαδο.
Ρίχνετε τις πατάτες στο καυτό ελαιόλαδο και τις αφήνετε να τηγανιστούν με ανοικτό καπάκι μέχρι να ροδίσουν.
Τις βγάζετε με την τρυπητή κουτάλα και τις τοποθετείτε σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίσουν τελείως.
Τρώγονται ζεστές.
Κόψτε ένα κοτόπουλο σε μικρές μερίδες και βάλτε το σε ένα ταψί, όπου έχετε ήδη χύσει ένα φλιτζάνι ελαιόλαδο.
Κόψτε 2 πράσινες πιπεριές, 2 κόκκινες πιπεριές, 2 κρεμμύδια και 2 σκελίδες σκόρδο σε μικρά κομμάτια.
Αφαιρέστε τα κουκούτσια από τις ελιές και ρίξτε τις πάνω στο κοτόπουλο μαζί με τα υπόλοιπα υλικά.
Προσθέστε 2 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες, ένα μεγάλο φλιτζάνι κόκκινο κρασί και ψήστε στο φούρνο για 1,5 ώρα περίπου μέχρι να πιεί τα υγρά.
Σ' ένα μπολ χτυπάτε 1 1/2 ποτήρι νερού ελαιόλαδο, 2 ποτήρια νερού ζάχαρη, 1 1/2 ποτήρι νερού χυμό πορτοκαλιού, 1 κουταλάκι γλυκού σόδα και προσθέτετε 1 ποτήρι νερού σταφίδες μαύρες, 1/2 ποτήρι καρύδια, το ξύσμα ενός πορτοκαλιού και τέλος το αλεύρι (όσο πάρει για να είναι μαλακή η ζύμη).
Ρίχνετε κουταλιές από τη ζύμη στο ταψί και τις ψήνετε στο φούρνο για 15'-20'.
Πλένετε, αλατίζετε και ψήνετε 4-5 φέτες ψαριού - κατά προτίμηση συναγρίδα ή σφυρίδα - στην ψηστιέρα ή στο γκριλ.
Σ' ένα μπολ αναμειγνύετε δυο μέτριες ώριμες ψιλοκομμένες ντομάτες, ένα φλιτζάνι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, μία κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό, τον χυμό μισού λεμονιού, αλάτι και πιπέρι.
Σερβίρετε το ψάρι ζεστό, αφού το περιχύσετε με την σάλτσα ντομάτας και ελαιόλαδου.
Για το πατέ ελιάς τοποθετείτε σε ένα μπολ 250 γραμμάρια μαύρες ελιές χωρίς το κουκούτσι, 80 γραμμάρια αντσούγιες πλυμένες και ψιλοκομμένες 50 γραμμάρια κάπαρη και τα πολτοποιείτε.
Προσθέτετε το χυμό ενός λεμονιού, μια κουταλιά σούπας μπράντι, 200 γραμμάρια ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύετε καλά.
Διατηρείτε το πατέ σε κλειστό βάζο στο ψυγείο και το καταναλώνετε πάνω σε ψωμί κατά προτίμηση ελαφρά φρυγανισμένο.
Όλες οι συνταγές στη σελίδα αυτή είναι παραδοσιακές συνταγές από την Κρήτη, την Ελλάδα και την Μεσόγειο και αναδημοσιεύονται από την θαυμάσια έκδοση “12 μήνες με την Ελιά”, που εκδόθηκε από τον πολιτιστικό οργανισμό “Οι δρόμοι της ελιάς”.